+389 46 831 004     ·       breshiadebar@yahoo.com

BUILDING OF THE MENTAL RESILIENCE OF CHILDREN

High Sensitivity Week Title: BUILDING OF THE MENTAL RESILIENCE OF CHILDREN 04-08.10.2021

Недела со висока чувствителност

Наслов: ГРАДЕЊЕ НА МЕНТАЛНАТА ОТПОРНОСТ НА ДЕЦА

 

Целта на Неделата за висока чувствителност е да придонесе за меѓународниот ден на висока чувствителност преку промовирање истражувачки и образовни иницијативи спроведени од Економскиот универзитет и Иновација во Лублин заедно со мрежата на европски партнери. Конференциите и работилниците планирани за Неделата на висока чувствителност имаат за цел да се шират во достапен начин на знаење и практични методи за работа со високо чувствителни деца. Во со цел да се постигне оваа, планирани се активности, при што знаењето за високото чувствителноста и функционирањето на високо чувствителните деца ќе бидат популаризирани. Моделот на поддршка на ќе бидат презентирани и високо чувствителни деца во нивната непосредна околина. Научните истражувања докажуваат дека високо чувствителните луѓе обработуваат информации и стимули доаѓаат од околината посилни (поинтензивно) и подлабоки од другите. Такви луѓе се почувствителни и за позитивните и за негативните искуства. Бројни студии покажуваат дека иако самата висока чувствителност не е нарушување, во негативни, неповолни услови може да корелира со разни тешкотии, на пример, депресија, вознемиреност, беспомошност, импулсивност и зголемено ниво на стрес. Сепак, високата чувствителност е важна не само за разбирање на несоодветното прилагодување, тешкотии или ризици од подоцнежна дисфункција, но и за разбирање на посебниот потенцијал на децата кои се воспитани во средина за поддршка.

 

Во неповолни услови на непосредна околина (дом, училиште, работа) двете деца и високо чувствителните возрасни може да го променат своето однесување на начин што отстапува од развојна норма. Ова се манифестира во пад на благосостојбата, поголем ризик од однесување проблеми и психопатологија во детството и зрелоста. (WSEI) во соработка со експерти од Универзитетот во Аликанте во Шпанија, Капитале со Универзитетот Тор Вергата во Рим, Универзитетот Ла Лагуна во Тенерифе, асоцијација на психолози Експерт ПСИ од Романија и практичари од ЈОУДГ Брешиа донесоа ново знаење во областа на чувствителни луѓе (особено високо чувствителни деца). Како дел од студијата, квалитативни и беа спроведени квантитативни истражувања и беа алатки за мерење чувствителност кај децата конструирани (прашалници за родители и наставници на деца на возраст од 3-10 години). Сите преземени активностите се преточени во корисни содржини за практичарите, но и возрасните старатели на високо чувствителни деца и луѓе заинтересирани за оваа тема.

 

 

Ден 1: Официјално започнување на НЕДЕЛАТА НА ВИСОКА ЧУВСТВЕНОСТ: 04.10.2021 година
Пренос на режим преку Интернет со кликнување на состанок

 

Распоред на настанот:
10.00-10.15 Претставник на властите на WSEI
10.15-10.30 Идејата за ВИСОКА СЕНИТИВНА НЕДЕЛА Д-р-Матејчук

10.30-10.45 г-дин Мариуш Банах, заменик градоначалник на општина Лублин за образование

10.45-11.00 часот Претставник на општина Рим
11.00-11.15 Претставник на Универзитетот во Аликанте
11.15-11.30 Претставник на Здружението ExpertPsy од Романија
11.30-11.45 Претставник на Здружението БРЕШИА од Северна Македонија
11.45-12.00 Претставник на АПСУ од Португалија
12.00-12.15 Претставник на ПРИОС од Норвешка
12.15-12.30 Заклучок и презентација на неделниот план

 

ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

КОРИСТИМЕ КОЛАЧИЊА *COOKIES НА ОВАА ВЕБ-СТРАНА ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ВАШЕТО КОРИСНИЧКО ИСКУСТВО.

Сакам повеќе информации